Συχνές Ερωτήσεις


 

Είναι το Baby K’tan ασφαλές για το νεογέννητο;

Ναι! To babywearing κρατάει τα μωρά στην πιο ασφαλή θέση που μπορείτε να τους δώσετε – στην αγκαλιά σας! Το πρόσωπο του μωρού πρέπει πάντα να είναι ορατό στον γονιού του το φοράει έτσι ώστε η αναπνοή του και η θέση του να είναι πάντα υπό επίβλεψη. Τα μωρά είναι ευαίσθητα του πρώτους μήνες της ζωής τους και χρειάζονται μονίμως προσοχή, γι’αυτό και το babywearing είναι ένα υπέροχο εργαλείο για να σας βοηθήσει στην ανάπτυξη του μωρού σας.

Για να εξασφαλίσετε μια ασφαλή, άνετη και χαλαρή εμπειρία στο babywearing βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες για την ασφάλεια καθώς και τα tips ασφαλείας που θα βρείτε και στο manual του μάρσιπού σας πριν φορέστε το μωρό σας με το Baby K’tan.

 

To νεογέννητο μου δεν στηρίζει το κεφάλι του, ποιες θέσεις μπορώ να χρησιμοποιήσω; Πώς να στηρίξω το κεφάλι του μωρού;

Η Θέση Καγκουρώ και η Θέση Αγκαλιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μωρά που δεν στηρίζουν ακόμη το κεφάλι τους σωστά. Το ύφασμα του Baby K’tan θα στηρίξει το κεφαλάκι του μωρού σας. Αφού το τοποθετήσετε στον μάρσιπο, ανοίξτε και απλώστε το ύφασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα στηρίζει το κεφάλι και δεν καλύπτει το πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα.

Πώς ξέρω ότι το μωρό είναι στη σωστή θέση;

Οι μάρσιποι είναι για να μιμούνται τον τρόπο που κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά. Δείτε την θέση του μωρού σας αφού το βάλετε στο μάρσιπο αγκαλιάζοντάς το. Η θέση του μωρού δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από την αγκαλιά σας.

Βεβαιωθείτε ότι το χωράει το δάκτυλό σας ανάμεσα στο σαγόνι του μωρού και στο στέρνο του.

Πώς ξέρω ότι το πρόσωπο του μωρού και ο λαιμός του είναι σωστά μέσα στο μάρσιπο;

 Πρέπει να μπορείτε να βλέπετε το πρόσωπο του μωρού συνεχώς. Βεβαιωθείτε ότι το πρόσωπό του δεν είναι πιεσμένο στο σώμα σας ή στο ύφασμα του μάρσιπου. Το κεφάλι και ο λαιμός πρέπει να στηρίζονται με το σαγόνι και το στέρνο να έχουν κενό μεταξύ του.Αν το σαγόνι του μωρού πιέζεται πάνω στο στήθος του μπορεί να περιορίσει τον αέρα. Όταν τοποθετηθεί σωστά θα πρέπει να χωράει το δάκτυλό σας ανάμεσα στο σαγόνι και στο στήθος. Να ελέγχετε συχνά αν το μωρό σας αναπνέει κανονικά. Αν ακούσετε το μωρό σας να ροχαλίζει ή να δυσανασχετεί επανατοποθετήστε το σε πιο όρθια θέση.

Πώς τοποθετώ τα ποδαράκια του μωρού για σωστή ανάπτυξη των ισχίων;

- Θέση Καγκουρώ:
Όταν τοποθετείτε το μωρό στην θέση Καγκουρώ τα ποδαράκι θα πρέπει να λυγίζουν προς την κοιλίτσα του σε μια θέση σαν «βατραχάκι». Ο απλός κανόνας είναι να έχετε τα πόδια του παιδιού στο σχήμα του γράμματος «Μ», με τον ποπό του χαμηλά στο κέντρο και τα γόνατά του να σηκώνονται σαν τις πάνω άκρες του γράμματος.
- Θέσεις Αγκαλιάς, Περιπέτειας και Sling:
Όταν τοποθετείτε το μωρό σας σε θέση που τα ποδαράκια είναι ελέυθερα θα πρέπει να κάθεται σε φυσική θέση με τα γόντα λυγισμένα και τα ισχία ανοιχτάς – αγκαλιάζοντας τον γονιό. Ανοίξτε και απλώστε το ύφασμα του Baby K’tan ανάμεσα στα πόδια του μωρού έτσι ώστε να φτάσει να λυγίσει τα γόνατά του.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας της Ισχιακής Δυσπλασίας επιβεβαιώνει ότι ο  Baby K'tan Baby Μάρσιπος είναι κατάλληλος για τα ισχία όταν φορεθεί σωστά. www.hipdysplasia.org

 

Όταν το μωρό μπει στον μάρσιπο, τελειώσα;

Όχι. Τα μωρά αλλάζουν θέσεις στον μάρσιπο, ειδικά στην βόλτα ή σε κίνηση. Οι γόνεις πρέπει να ελέγχουν συχνά το μωρό ειδικά αν είναι κάτω από 4 μηνών.

Μπορώ να θηλάσω με το Baby K’tan;

Ναι, αλλά κράτηστε στο μυαλό σας ότι η κάθε μαμά διαφέρει και κάποιες το βρίσκουν πιο εύκολο από άλλες. Δώστε προσοχή στο μωρό όταν θηλάζετε και βεβαιωθείτε ότι η μυτούλα του δεν είναι καλυμμένη με το στήθος και παίρνει αέρα. Επίσης μόλις θηλάσετε τοποθετήστε το μωρό σας σε πιο όρθια θέση.